Activiteitenagenda AstronA seizoen 2018/2019

 


THEMA-MIDDAG 'ZON'   7 juli 2019  14:00uur tot 16:00uur

Op zondag 7 juli organiseert AstronA de thema-middag 'Zon'.
(Het is ook deze dag de eerste keer dat de KNVWS (Koninklijke Nederlandse Vereniging voor weer- en sterrenkunde) de Landelijke Zonnekijkdag organiseert.)
 https://www.sterrenkunde.nl/knvws/zonnekijkdag

Tijdens die middag wordt de zon bekeken door telescopen met speciale filters (o.a. Ha-filter) zodat zonnevlammen (protuberansen) en zonnevlekken te zien zijn. Dit is een fascinerend gezicht!
Daarnaast wordt er een presentatie gegeven over de zon waarbij eigen opnames getoond worden en krijgen de aanwezigen uitleg over kernfusie en de schijnbaar oneindige hoeveelheid energie die de zon heeft. 
Locatie: Tijdelijk Natuurhus, Deldensestraat 205, Almelo
Voor leden (Natuurhus Almelo/AstronA) is het gratis, inclusief koffie/thee. Voor niet-leden € 3,00 pp, inclusief koffie/thee.

AANMELDEN VOORAF VERPLICHT


 

Recente AstronA activiteiten

27 okt 2018

Een hele donkere en drukbezochte Nacht van de Nacht

Het was donker zat avond bij de Wateregge! De buitenlampen waren gedoofd, net als de straatverlichting in de buurt en de gasten hadden zelfs moeite om de weg te vinden. Op zo'n avond merk je dat we enorm gewend zijn aan het feit dat alles is verlicht.

Zo'n vijftig bezoekers waren aanwezig op de Nacht van de Nacht activiteit in Almelo. Ze werden ontvangen in de voormalige paardenstal, nu sfeervol omgebouwd tot ontvangst- en kantoorruimte. De lezingen van Martin Mulder (IVN Almelo), Edwin Sarink en Dave Mason (AstronA) vonden plaats in de koeienstal. Vervolgens gingen de bezoekers (van jong tot oud) in groepjes mee met Martin of Edwin en Dave. Martin nam de bezoekers mee in de beleefwereld van de nachtdieren en Dave en Edwin gaven een eerste indruk van de magische sterrenhemel en de maan. Daarna werd de avond gezellig afgesloten met een borrel bij het open vuur. Al met al een zeer geslaagde Nacht van de Nacht!


 

18 okt 2018

Het afgelopen jaar heeft Romke Schievink samen met Ewout Bakker het oude Zeiss Planetarium Modell 1 gerestaureerd en weer werkend gekregen. Het is daarmee het oudste werkende planetarium ter wereld. Dit unieke planetarium laat een meer realistische sterrenhemel zien dan de geprojecteerde planetaria van moderne sterrenwachten.

Tijdens de AstronA-thema-avond in het Tijdelijk Natuurhus hield Romke een fascinerend verhaal over het planetarium en zijn vele bijzondere kenmerken.
Van 2- 4 november is het planetarium werkend te zien in Billerbeck in Duitsland.
Zie: www.campussternwarte.de


Totale maansverduistering vrijdag 27 juli 2018

Astronomisch hoogtepunt van dit seizoen was toch wel de totale maansverduistering van 27 juli.
Op een ideale locatie bij de Engbertsdijksvenen kwamen 25 bezoekers de langste maansverduistering van deze eeuw bewonderen.
We hebben kijkers opgesteld voor observatie en fotografie. Het was wel even zoeken naar de plek waar de reeds verduisterde maan in de beginnende schemering voor het eerst zichtbaar zou zijn. Gaandeweg werd het steeds donkerder en was de prachtige rode gloed van de maan te zien.
Later op de avond kwam ook Mars op en de samenstand maakte het schouwspel nog indrukwekkender.
Na 23:00 uur verliet de maan langzamerhand de schaduw van de aarde. Daardoor werd een fel oplichtende rand zichtbaar.
De verduistering nam af en de eerder nog heldere sterrenhemel werd steeds minder goed zichtbaar vanwege het maanlicht.
Het meeste publiek bleef totdat de verduistering voorbij was en ging daarna met een voldaan gevoel naar huis.

foto: Dave Mason
foto: Dave Mason
foto: Janine van de Linde
foto: Janine van de Linde
foto: Janine van de Linde
foto: Janine van de Linde
foto: Janine van de Linde
foto: Edwin Sarink
De Maan en Mars - foto: Jeroen Slagter

22 maart 2018
Veel belangstelling donderdagavond in het Tijdelijk Natuurhus voor de lezing 'Astrofotografie...vanuit de achtertuin!' door Dave Mason.

De indrukwekkende resultaten van 2 1/2 jaar astrofotografie lokten vele vragen uit bij het enthousiaste publiek. Ook naderhand werd er nog in gemoedelijke sfeer verder gepraat.


24 februari 2018
Ruim 30 mensen van jong tot oud bezochten de sterrenkijkavond van zaterdag 24 februari.

Voor menig bezoeker was het een eerste kennismaking met het kijken door een telescoop.
Het was een mooie heldere, maar koude avond. Tussen het kijken door konden de aanwezigen zich in het Tijdelijk Natuurhus opwarmen met chocolademelk en glühwein.
De maan, de Orionnevel en de Plejaden waren dankbare objecten te observeren.


Klassen van de Montessori school hebben genoten van het Planetenpad

29 mei 2017

AstronA leden op bezoek bij Achterhoekse Planetarium

1 juli 2017