Activiteitenagenda AstronA seizoen 2019/2020

 

In verband met de huidige gezondheidsmaatregelen
is deze sterrenkijkavond afgelast.

Do 19 maart Sterrenkijkavond
19:30-21:30 uur


Do 16 april Sterrenkijkerbouw
Meer informatie volgt


Zo 21 juni Zonnekijkdag
Meer informatie volgt


Recente AstronA activiteiten

Do 16 januari 20:00 -22:00 uur lezing
‘De kosmische draaimolen’
door Robert van Lente
Locatie Tijdelijk Natuurhus, Deldensestraat 205 te Almelo
Voor leden is het gratis, inclusief koffie/thee.
Voor niet-leden € 3,00 pp, inclusief koffie/thee.
AANMELDEN VOORAF VERPLICHT


Zondag 17 november 2019
Ledenuitje - Bezoek aan de Dwingeloo Radiotelescoop...lees HIER het verslag.


Sterrenkijkavond dond 20 sept 2019
Het was prachtig helder tijdens onze sterrenkijkavond op donderdag 20 september! Eerst in de schemering Jupiter opgezocht; de maan Callisto leek de reuzenplaneet bijna te raken. Daarna uitleg met Stellarium en vervolgens weer naar buiten om Saturnus, de Ring- en Halternevel, M13 en Andromedastelsel te bekijken. Ook de beroemde dubbele dubbel Epsilon Lyrae kunnen scheiden. De baan van de Melkweg was (vaag) te zien. Het publiek was zeer belangstellend en stelde vele vragen!

M13

Zonnekijkdag zondag 7 juli 2019

Zo´n tien bezoekers bezochten de AstronA thema-middag zon.
Edwin Sarink hield een verhaal over de zon en het proces van de kernfusie dat plaatsvindt in de kern van de zon. Daarna werden opnames vertoond van de zon; zowel oude als meer recentere opnames. Het leek erop dat de zon zich nog even zou vertonen tussen de bewolking door, maar helaas was er nauwelijks iets te zien.


Sterrenkijkavond vr 15 maart 2019 ihkv de Landelijke Sterrenkijkdagen

Alsof de weergoden op onze hand waren klaarde het 's avonds op en konden we drie telescopen opstellen;
Met zijn 80 mm triplet apo toverde Dave Mason via live-stacking in korte tijd een prachtige Orionnevel tevoorschijn. Fraaie kleuren die je door een telescoop natuurlijk niet kunt zien.
Via de C9,25 van Edwin zagen we o.a. de krater Copernicus met in het centrum de 700 meter hoge bergketens. Mooi te zien in deze maanfase. Ook diverse deepsky-objecten konden worden waargenomen. Zo werden M81 en M82 met een 32 mm oculair in één beeld gevangen. Ook de 120 mm lenzentelescoop, meegenomen door twee AstronA-leden, toonde prachtig heldere beelden van de Orionnevel en de Plejaden.
Tegen negen uur begon het wat meer te bewolken. Daar was rekening mee gehouden, want toen was het tijd voor de eerste aflevering van de serie 'De wilde ruimte' die ging over 'De nieuwe race naar de maan'. Kortom: een geslaagde sterrenkijkavond!


27 okt 2018

Een hele donkere en drukbezochte Nacht van de Nacht

Het was donker zat avond bij de Wateregge! De buitenlampen waren gedoofd, net als de straatverlichting in de buurt en de gasten hadden zelfs moeite om de weg te vinden. Op zo'n avond merk je dat we enorm gewend zijn aan het feit dat alles is verlicht.

Zo'n vijftig bezoekers waren aanwezig op de Nacht van de Nacht activiteit in Almelo. Ze werden ontvangen in de voormalige paardenstal, nu sfeervol omgebouwd tot ontvangst- en kantoorruimte. De lezingen van Martin Mulder (IVN Almelo), Edwin Sarink en Dave Mason (AstronA) vonden plaats in de koeienstal. Vervolgens gingen de bezoekers (van jong tot oud) in groepjes mee met Martin of Edwin en Dave. Martin nam de bezoekers mee in de beleefwereld van de nachtdieren en Dave en Edwin gaven een eerste indruk van de magische sterrenhemel en de maan. Daarna werd de avond gezellig afgesloten met een borrel bij het open vuur. Al met al een zeer geslaagde Nacht van de Nacht!


 

18 okt 2018

Het afgelopen jaar heeft Romke Schievink samen met Ewout Bakker het oude Zeiss Planetarium Modell 1 gerestaureerd en weer werkend gekregen. Het is daarmee het oudste werkende planetarium ter wereld. Dit unieke planetarium laat een meer realistische sterrenhemel zien dan de geprojecteerde planetaria van moderne sterrenwachten.

Tijdens de AstronA-thema-avond in het Tijdelijk Natuurhus hield Romke een fascinerend verhaal over het planetarium en zijn vele bijzondere kenmerken.
Van 2- 4 november is het planetarium werkend te zien in Billerbeck in Duitsland.
Zie: www.campussternwarte.de


Totale maansverduistering vrijdag 27 juli 2018

Astronomisch hoogtepunt van dit seizoen was toch wel de totale maansverduistering van 27 juli.
Op een ideale locatie bij de Engbertsdijksvenen kwamen 25 bezoekers de langste maansverduistering van deze eeuw bewonderen.
We hebben kijkers opgesteld voor observatie en fotografie. Het was wel even zoeken naar de plek waar de reeds verduisterde maan in de beginnende schemering voor het eerst zichtbaar zou zijn. Gaandeweg werd het steeds donkerder en was de prachtige rode gloed van de maan te zien.
Later op de avond kwam ook Mars op en de samenstand maakte het schouwspel nog indrukwekkender.
Na 23:00 uur verliet de maan langzamerhand de schaduw van de aarde. Daardoor werd een fel oplichtende rand zichtbaar.
De verduistering nam af en de eerder nog heldere sterrenhemel werd steeds minder goed zichtbaar vanwege het maanlicht.
Het meeste publiek bleef totdat de verduistering voorbij was en ging daarna met een voldaan gevoel naar huis.

foto: Dave Mason

foto: Dave Mason

foto: Janine van de Linde

foto: Janine van de Linde

foto: Janine van de Linde

foto: Janine van de Linde

foto: Janine van de Linde

foto: Edwin Sarink

De Maan en Mars - foto: Jeroen Slagter


22 maart 2018
Veel belangstelling donderdagavond in het Tijdelijk Natuurhus voor de lezing 'Astrofotografie...vanuit de achtertuin!' door Dave Mason.

De indrukwekkende resultaten van 2 1/2 jaar astrofotografie lokten vele vragen uit bij het enthousiaste publiek. Ook naderhand werd er nog in gemoedelijke sfeer verder gepraat.


24 februari 2018
Ruim 30 mensen van jong tot oud bezochten de sterrenkijkavond van zaterdag 24 februari.

Voor menig bezoeker was het een eerste kennismaking met het kijken door een telescoop.
Het was een mooie heldere, maar koude avond. Tussen het kijken door konden de aanwezigen zich in het Tijdelijk Natuurhus opwarmen met chocolademelk en glühwein.
De maan, de Orionnevel en de Plejaden waren dankbare objecten te observeren.


Klassen van de Montessori school hebben genoten van het Planetenpad

29 mei 2017

AstronA leden op bezoek bij Achterhoekse Planetarium

1 juli 2017