Bezoek aan de Dwingeloo Radiotelescoop

Op zondag 17 november zijn zestien leden van onze (aanstaande) vereniging, ter gelegenheid van het jaarlijkse ledenuitje, naar het mooie Drentse land gegaan om er de grote radiotelescoop te gaan bekijken. Gelukkig was het zonnig en droog, zodat de wandeling naar de telescoop een koude maar prettige aangelegenheid was.

Na eerst de 25-meterspiegel te hebben bewonderd werd een uitvoerige beschrijving van de telescoop binnen in de controlekamer gegeven door de heren Michel Arts en Hans van der Meer van de stichting Astron. Het bleek een verbreding van de horizon van de bezoekers op te leveren, want naast de optische astronomie, waar AstronA zich voornamelijk mee bezig houdt, bleek de radioastronomie verrassende resultaten te hebben behaald.

De radiotelescoop is in 1958 in gebruik genomen, onder anderen door de fameuze astronoom professor Oort. Het was toen de grootste telescoop van de wereld! Tot 1998 heeft Astron zich beziggehouden met het onderzoek naar radiogolven uit het heelal. In 2009 is het complex uitgeroepen tot Rijksmonument. In de periode 2012-2014 is de telescoop geheel gerestaureerd en sindsdien werkt alles weer naar behoren. En dat hebben de bezoekers met eigen ogen en oren kunnen vaststellen!

De dag werd afgesloten met een bezoek aan Grand Café De Brink in het drukke (!) centrum van Dwingeloo. Wat zal er volgend jaar op het programma staan?

GB Doldersum

 

foto’s: Janine, Bert en Dave